Ayı piyasası rallisi mi? Akıllı para mı?
Pazartesi, 30 Mart 2009 17:22

alt

Tüm dünyada piyasalar hali hazırda 10 gündür çıkıyor, bazı yüzler gülüyor ve iyimserlik pompalıyor, bazıları ise temkini elden bırakmadan piyasaları izliyor. Niye yükseldik? Akıllı para mı piyasaya girdi ve düşüş artık bitti, yoksa şirazesinden çıkmış düşüşe bir tepki mi ilerliyor dünya da?
Meslek itibarı ile tüm piyasaları inceler ve aralarında korelasyon bulmak için çaba sarfederiz biz finansçılar. Örnek olarak, petrol yükseldi Dow onu izledi, altın düştü dolar değer kazandı gibi açıklamaları gerek köşe yazılarında gerekse ekonomi kanallarında görürsünüz. Bu hafta, ben de bir korelasyona değinmek istiyorum, çok uzun istatistiki çalışmalar yapmamış olsamda kısa vadeli olarak iyi çalışılmışa benziyor. Yazmak istediğim bir negatif korelasyon, Investment Company Institute istatistiklerine bakarsanız (www.ici.org), ABD yatırım fonlarından 25 Şubat 2009 haftasıyla 18 Mart 2009 haftası arası 62 milyar USD’lik çıkış olduğunu görürsünüz, özellikle son iki haftalık istatistikte görünen çıkış 45  milyar USD’dir. Dünya borsalarının düştüğü dönemde haftalık 2,5-3 milyar USD’lik girişler olmasına rağmen piyasanın dibe vurduğunda inanılmaz rakamlara çıkan çıkış talepleriyle birlikte tüm dünyada bir an da iyimserlik havası esmeye ve borsalar sert ralliler yapmaya başladı. Dow 6500’den 7900’e, S&P 670’den 830’ye, İMKB’de 22500’den 26000 sınırına geldi. Yüzde 20lik hareketlere uzanan bu ralliler “Acaba akıllı para mı piyasaya girdi mi?” sorusunu gündeme getiriyor, halk hisselerden kaçarken büyük eller ucuz fiyatlardan alım mı yapıyor?
Bu fon bozumları sırasında, Türkiye istatistiklerine bakarsak, bizim piyasamızdan da 300 milyon dolarlık bir çıkış olduğunu görüyoruz, bu, bize bozulan fonlar arasında gelişmekte olan piyasalara yatırım yapan fonların içinden payımıza düşeni gösteriyor olabilir. Bu fonlarında, gelişmekte olan piyasaların “blue chip”lerine yani büyük firma hisselerine yatırım yaptığını düşünürsek, piyasamızda ki başta finans kesimi olmak üzere diğer büyük hisselere hareket gelmesini açıklıyor. Önümüzdeki günler de piyasada izleyeceğimiz satışların tipi bize fikir verebilecek, akıllı para piyasa da ise satışlar zayıf kalacak ve piyasa her satışı bir alım fırsatı olarak görecek, bizde 2007 Ekim ayından beri süren düşüş trendinin kısa vade de artık bittiğini düşüneceğiz. Her ne sebep öne sürülürse sürülsün piyasa tekrar sert satışlarla karşılaşır ise bunun bir ayı piyasası rallisi olduğunu, yeni diplere yönelmesek bile en azından halen konsolidasyon sürecinde olduğuna karar vereceğiz.
Son iki-üç haftadır yaşananlar en azından şöyle bir sonuç çıkarmamıza sebep verebilir, düşüş bitmiş olabilir ya da bitmemiş olsa bile sonlarına yaklaşmış olabiliriz. Görünen o ki, piyasalar kararını nisan ayı içinde verecek fakat şu an bir sonuç çıkarmak için erken.
Önemli not: Birçok büyük endeks, bir günde yaptığı en yüksek getiriyi ayı piyasası rallilerinde yapmıştır. 

 

Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız