2009’a bakış
Pazartesi, 29 Aralık 2008 15:47

alt

EKONOMİDE 1. ÇEYREK
Ocak ve şubat aylarını geçen yıla göre daha sakin geçirmemiz olası, çalkantı biraz daha devam etse bile hareketler önceki aylara göre daha makul bir seyir izleyebilir. Bu yatay, zaman zaman pozitif hava yaratacak seyiri görüp rehavete kapılmamak gerekir, çünkü mart ayından itibaren ilk çeyrek sonuçlarının yavaş yavaş gelmeye başlayacak olması, otomotiv sektörüne verilen sürenin dolması gibi etkenler biraraya gelecek ve muhtemelen iyi çıkmayacak sonuçlar, en geç mart sonu nisan başında piyasalarda soğuk rüzgarlar estirecektir.

***

Piyasalara tek tek bakacak olursak:

BORSALAR

Yılın ilk 2 ayında ani düşüşlerle karşılaşsak bile, önceki diplerinin altına geçmelerini beklememek gerekir. Muhtemelen, gevşemelere rağmen hafif bir pozitif eğilim olacaktır, fakat bir trend yerine bir banta oturmuş hareket izlenebilir. İMKB için 23.000-30.000, Dow Jones için 7.600-9.000 aralığı makul bir bant gibi gözükmekte.

FAİZ
2008’i yüzde 16’ya yakın bir faizle kapatıyoruz ki bu sene başındaki faizin aynısı. Arada 25 puanı görmüş olsak bile yıllık bazda değişen bir şey olmadı. Önümüzdeki aylarda 15.50 seviyesi önemli, o seviyede aşağı geçilirse ‘artık biz de resesyona girdik m’i sorusuna cevap arayacağız çünkü bu seviyenin altı enflasyon oranına doğru çekilen bir faiz anlamına gelecektir. FED faizlerine baktığımızda ise artık gösterge niteliğini taşımadığını hepimiz görüyoruz. Özellikle Amerika’daki faizlerin hızlı düşüşü 1-2 senelik vadede bu ülkede bir tahvil balonu oluşturabilir.
DÖVİZ
1,46 ya kadar yükselen avro/dolar paritesinde tekrar hedefi aşağılara koymak uygun olacaktır. Yavaş yavaş da olsa paritenin ilk çeyrekte 1,30 civarına çekilmesini beklemek gerekir, Amerika’nın güçlü dolar politikasını kısa sürede terk etmeyeceğini düşünürsek, bu hedef makul gözükmekte. TL’ye karşı ise dolar kısa vadede biraz daha çözülebilir ve 1,45 hatta 1,40 seviyeleri test edilebilir. Bu seviyeler alım için uygun aralık olarak gözükmekte.

***

Sonuç olarak kısa vadede ılıman bir iklime hazırlıklı olalım, ama bu süreyi tedbir alarak geçirelim; çünkü hiçbir şey henüz bitmedi. Krizin gerçekten nasıl bir şey olduğunu, psikolojik olmadığını ve teğet geçmediğini 2009’un ilk çeyreğinin sonunda anlayabiliriz. Mutlu sağlıklı ve sağduyulu yeni bir yıl dilerim.

 Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız