Sağlam ne demek istiyor?
Pazartesi, 09 Kasım 2009 16:42

“Şehirden destek gelmezse hedefimizi revize ederiz” diyen Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam kentten ne istediğini net ifadelerle anlatmalı. Yeşil-beyazlı kulübün en büyük sorunu bir modelinin olmaması.

Merhaba sevgili Ekonomik PUSULA okurları bundan sonra her hafta bu köşede sizlerle Bursaspor ve Türk futboluna dair tespit ve yorumlarımı paylaşacağım. Bursaspor bu hafta evinde Gençlerbirliği karşısında ummadığı bir yenilgi aldı. Yeşil-beyazlılar maça kötü başladı. Buna rağmen golü bulmayı başardı. Galibiyeti getirecek ikinci gol için şans da yakaladı. Fakat bunu kullanamadı. Sonrasında rakibin golü Bursaspor’u demoralize etti. Maçın ikinci yarısına daha iyi başlayan Bursaspor oldu. Ama devamı gelmedi ve Gençlerbirliği karşılaşmadan galip ayrıldı. Yeşil-beyazlılar iki haftadır rakiplerine çok gol pozisyonu veriyor. Bana göre Antalyaspor vasatın altında bir takım. Gençlerbirliği de çok iyi bir ekip değil. Bana rağmen verilen gol pozisyonları düşündürücü. Ömer Erdoğan ve Tomas Zapotocny hava toplarında ligin en başarılı savunma ikilileri arasında. Bu sezon attıkları gollerle hücuma da önemli katkılar yaptılar. Ama Bursaspor iki haftadır kornerden gol yiyor. Bu ikili bu konuda kendini geliştirmeli.

BURSA NE YAPMALI?
Bursaspor gündemine dair en çarpıcı gelişme teknik direktör Ertuğrul Sağlam’ın
“Kentten destek gelmezse hedeflerimizi revize etmek zorunda kalırız” şeklindeki açıklamasıydı. Bu demeci veren Sağlam’ın Bursa’dan ne beklediğini de söylemesi gerekir. Bazı sıkıntılar olduğu kesin. Öncelikle kendisine şunu sormak lazım. Anadolu’dan hangi antrenörün sözleşmesinde Milli Takım’dan teklif gelirse gidebilir şeklinde bir madde var. Kendisi Kayserispor’da görev yaparken seyircinin ilgisizliğinden şikayet ediyordu. Bursa’da her maçta taraftar tribünleri dolduruyor. Takımını deplasmanlarda dahi yalnız bırakmıyor. Üstelik Gençlerbirliği maçında olduğu gibi yenilse de destek vermeye devam ediyor. Bursaspor transfer döneminde kadrosunu korumayı başardı. Üstelik iddialı transferler de yaptı. Alınan bazı oyuncuların maliyeti hiç de az değil. Bursaspor kadrosuna Beşiktaş ve Trabzonspor gibi iddialı takımlardan oyuncu katmış. Ben de bu verilerden sonra Ertuğrul Sağlam’a sormak istiyorum: “ Somut olarak neyi istiyor. Bursa daha ne yapabilir?

MODEL EKSİKLİĞİ
Bugün Kayserispor takımı ligde Bursaspor’un sadece bir puan altında. Transferde renklerine bağladıkları büyük isimler yok. Ama oynadıkları futbol ortada. Hepsinden önemlisi bir yol haritaları var. Genç yetenekleri ve kaliteli gurbetçileri alarak durmadan geleceğe yönelik hamleler yapıyorlar. Belli bir plan ve program dahilinde ilerliyorlar. Buna karşın Bursaspor’a baktığımızda altyapıdan gelen futbolcuların giderek kaybolduğunu görüyoruz. Bekir Ozan şans bulamıyor. Serdar Aziz ortalarda yok. Eren ve Sercan sakatlıkla uğraşıyor. Hepsinden önemlisi yıllardır ısrarla altını çizdiğim konu Bursaspor’un modelinin olmaması. Ertuğrul Sağlam istediği bir model varsa anlatsın. Yönetimden istedikleri var da bunu mu uygulatamıyor? Altyapıya dayalı bir planı mı var? Yoksa iddialı isimlerden oluşan bir kadro kurmak mı istiyor? Bursaspor Avrupa biletini alırsa hedefi ne olacak? Böyle somut şeyler konuşulmalı. Durum halkla, camiayla paylaşılmalı.

KONSANTRASYONU BOZULDU
Ertuğrul Sağlam geçen yıl önemli işler yaptı. Bu sezon da takım fena değil. Ama Sağlam zannetmesin ki bu başarı sadece kendisine ait. Milli Takım içinin adının geçmesi hocanın konsantrasyonunu tamamen bozdu. Kendi adına paniği var. Bunun işareti de var. Sürekli olarak garanti oyuncuları tercih ediyor. Gençler eskisi gibi şans bulamıyor. Sıkıntı ortada. Sağlam’ın yaptığı açıklama Gençlerbirliği maçı öncesi takımı da demoralize etti. Açıklama yönetim ile teknik direktörün de müşterek dava peşinde olmadığı izlenimini uyandırıyor. Yeri gelmişken yönetimin izlediği yolu da eleştirdiğimi belirtmeliyim. Başkan İbrahim Yazıcı somut proje ortaya koymadan sadece kentten para desteği istediğini söylüyor. Bu da doğal olarak kabul görmüyor.

YÖNETİM JEST YAPAR MI?
Son olarak Bursaspor yönetimine bir önerim var. Ankaraspor ligden düşürüldüğü için kombine alan taraftar bir maç eksik seyredecek. Yönetim Ziraat Türkiye Kupası karşılaşmalarından birine kombine sahiplerini ücretsiz alarak bir jest yapar mı? Bu hamle seyirciyle birleşmek adına güzel bir hareket olacaktır. Hepinize iyi haftalar diliyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız