UÜ’ye çocuk hastanesi ve BTSO’nun ihalesi
Pazartesi, 07 Haziran 2010 14:20


Doç. Dr. Kayıhan Pala Başkanlığı’ndaki Bursa Tabip Odası, geçen hafta içinde “Bursa’da çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk cerrahisi” başlıklı bir rapor açıkladı. Veriler, kentin bu konudaki eksiklerini ortaya koyma açısından oldukça önemli. Rapora göre, kent nüfusunun yüzde 29,5’ini (739 bin 951) çocuklar oluşturuyor.
Raporda, çocuklar için ayrılan yatak sayısının 635’i devlet hastanelerinde, 138’i Uludağ Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde olmak üzere toplam 773 adette kaldığı, özel hastanelerde ise 16 adet olduğu ama onlarda da zaten yetişkin-çocuk ayrımı olmadığı belirtiliyor.
Yatan hasta sayılarına göre doluluk oranlarının da verildiği rapora göre, Üniversite Hastanesi’nde bu oranın yüzde 80’in altında olduğu bölüm yok. Hatta örneğin Çocuk Enfeksiyon bölümünde yüzde 102’yi aşıyor.
Raporda, kentin gerek duyduğu günlük çocuk yatak sayısının 850 olarak hesaplandığı ama yüzde 80 doluluk oranı dikkate alındığında bu sayının bin 63’e çıktığı belirtiliyor ve sonuç ortaya konuyor: Bursa’nın çocuklar açısından en az 290 yatak eksiği var.
Yoğun bakım üniteleri ve çocuk hekimliğine ilişkin verilerin de açıklandığı raporun çözüm önerileri bölümünde, en az 250 yataklı çocuk hastanesine ihtiyaç olduğu ve bunun Osmangazi’de, ulaşım sorunu olmayan ve mümkünse bir kadın hastalıkları hastanesiyle entegre planlanması gerektiği vurgulanıyor.
Bu çok önemli rapordan hareketle bir bilgiyi paylaşmakta yarar görüyorum. Uludağ Üniversitesi, sorunu iyi tespit etmiş olmalı ki, kampus içinde en az 50 yataklı bir çocuk hastanesi kurmak için uzun zamandır çalışmalar yürütüyor.
Projenin hayırsever desteği ile yapılması konusundaki görüşmeler sürüyor. Prof. Dr. Sedat Ülkü, arkadaşı Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ı ikna etmeye çalışıyor.
Akın ikna olursa, Tıp Fakültesi Hastanesi polikliniklerinin önündeki alanda inşaata başlanacak. Gerçi Hamdi Akın daha önce yaptığımız görüşmede, bu projeden haberdar olmadığını söyleyerek konuyu geçiştirmeye çalışmıştı, fakat Sedat Hoca bu işin peşini bırakmıyor. Arkadaş hatırı ne ölçüde baskın gelecek bilmiyoruz ama Hamdi Akın ikna edilemese de hastanenin yapımını üstlenecek bir hayırsever bulunur bulunmaz projeye başlanacak.
Şimdi burada dikkat çekici nokta şu: Oda Başkanı Pala Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda görev yapıyor. Tabip Odası raporunu da U.Ü.  Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nihat Sapan açıklıyor. Bu durum; üniversitede çocuk hastanesi kurmak için süreci hızlandırma çabası şeklinde yorumlanabileceği gibi, Osmangazi’nin adres olarak gösterilmesi hocaların kampusta bir hastaneye karşı olduklarını da akla getiriyor.
Öyle ya da böyle düşüce ne olursa olsun, gerçek şu ki; Bursa’nın acilen bir çocuk hastanesine ve bunu yapacak devlet ve hayırsever desteğine gereksinimi var. İlgilenenlere duyurulur.

***
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yeniceabat’taki Mesleki Teknik Eğitim Kampusu’nun temeli Başbakan tarafından nihayet atıldı. Nihayet, çünkü Oda yönetimi 6 Aralık’tan beri Tayyip Erdoğan’ı bekliyordu. Fakat Erdoğan 6 aydır bir türlü Bursa’ya gelemedi, her defasında bir engel çıktı. Geçen zaman içinde kampusun temel inşaatı tamamlandı ve ana inşaat için ihale hazırlıkları yapıldı. Başbakan’ı beklerken neredeyse okulda eğitim başlayacaktı.
Başbakan hafta sonunda temeli attı atmasına da bunun için telekonferans yöntemini seçti, bizzat katılımı Sanayi Bakanı Nihat Ergün’e bıraktı. Öyle olunca da; 6 aydır beklenen, geldiğinde de Yeniceabat’ı toplu açılışlar kısmına alan Erdoğan’ın, Üniversite’deki Ali Durmaz Makine Mühendisliği Bölümü’nün açılışı ile Durmazların vagon imalatını yerinde incelemesi bir mesaj mı içeriyor, diye düşünmeden edemiyor insan.
Şimdi sıra ihaleye geldi. O da bu hafta yapılacak. Bursalı olmayan katılımcıların daha şartname aşamasında kapıdan döndürüldüğü ihalede, 35 şirket ve grup yarışacak. Ne diyelim, temel atma olmadı ama belki açılışı elleriyle yapar Erdoğan.

Dilek Göral'ın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız