Sanayiyi rahatlatacak kanun teklifi
Pazartesi, 19 Temmuz 2010 12:46


Ekim 2004-Aralık 2006 dönemine ilişkin doğalgaz taşıma bedeli farkı konusu Bursa ve Eskişehirli sanayicilerin adeta kabusu oldu.
Kısaca özetlemek gerekirse;
Bursa ve Eskişehir illerindeki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) serbest tüketici statüsünde, OSB’ler içinde kurdukları dağıtım altyapısı üzerinden doğalgaz satıp, taşıma bedeli dahil doğalgaz bedelini aksatmadan ödüyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 2004 yılında doğalgaz taşıma bedeli üst sınırını metreküp başına 0,22 kuruştan 0,08 kuruşa indirdi. Konu Bursagaz ve Esgaz tarafından yargıya taşındı ve Danıştay Onüçüncü Dairesi 2007 yılında EPDK kararlarını iptal etti. Bunun üzerine EPDK, ilk fiyata geri döndü. Bunun üzerine Ekim 2004-Aralık 2006 dönemine ilişkin farkları iki dağıtım şirketi hesaplayıp, BOTAŞ’la mahsuplaştı. BOTAŞ mahsup edilen tutarları, Temmuz 2008’den itibaren söz konusu OSB’lere fatura ederek, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre takibata başladı.
BOTAŞ, söz konusu döneme ait olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi’nden 24,1, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nden 16,2, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nden 12, Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’nden 1,2 milyon lira, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nden 295 bin lira istiyor. Toplamda 54 milyon lirayı bulan ana para taksitlendirme süresi ve faizleriyle birlikte 80 milyon lirayı aşıyor.
OSB’ler de geçmişe dönük bu farkların EPDK’nın aldığı kararlar sonucu ortaya çıktığını, kendilerinin taşıma bedellerini zamanında ödediğini, bu farkın zaten zorda olan sanayiye büyük yük getireceğini belirterek yürütmeyi durdurma talebiyle hukuki süreç başlattı.
Tabii, OSB yönetimleri bu fark bedellerini geriye dönüp sanayiden alacaklar. Ancak iflaslar, taşınmalar, ekonomik durum gibi nedenlerle bu tahsilatlar öyle kolay değil.
BOTAŞ’ın, Haziran ayında Bursa ve Eskişehir’deki organize sanayi bölgelerinin hesaplarına el koyup sonrasında 36 ay taksitlendirme yaptığı doğalgaz taşıma bedeli farkı sorununun çözümüne dönük şimdi bir umut ışığı var.

KAPLAN, KONUYU KILIÇDAROĞLU’NA İLETTİ
OSB temsilcileri hukuki süreçle birlikte konuyu siyasi platforma da taşıdı. DOSAB Başkanı Ertuğrul Kaplan, iki hafta önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde doğalgaz taşıma bedeli farkı konusunu gündeme getirdi. Konuyla yakından ilgilenen Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine CHP Grup Başkanvekili M.Akif Hamzaçebi kanun teklifi konusunda çalışma başlattı. MYK Üyesi ve Bursa Milletvekili Abdullah Özer de 13 Temmuz Salı günü TBMM Başkanlığına kanun teklifini sundu. DOSAB Başkanı Ertuğrul Kaplan, sanayiye büyük darbe vuran doğalgaz taşıma bedeli farkı sorununun çözümü konusunda Ak Parti Milletvekillerinden de destek beklediklerini söyledi.

ABDULLAH ÖZER’İN KANUN TEKLİFİ
Özer, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini gerekçesi ile birlikte TBMM’ye sundu. Buna göre Doğalgaz Piyasası Kanununun geçici 5.maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesi isteniyor;
“Bursa ve Eskişehir illerindeki Organize Sanayi Bölgelerine, BOTAŞ tarafından Ekim 2004-Aralık 2006 dönemine ilişkin olarak tahakkuk ettirilmiş bulunan doğalgaz taşıma farkı bedelleri silinerek görev zararı kabul edilir.”
Böylece, ekonomik kriz sonrası zor durumdaki sanayiye, kendi kararları doğrultusunda olmayan, kamu kurumları uygulamaları nedeniyle ortaya çıkmış geriye dönük bu büyük bedellerin ödettirilmemesi hedefleniyor.
TBMM tatile giriyor, bir sonuç çıkar mı? Zor. Ancak sanayici bunun takibini sürdürecek.

Celil İnce'nin Tüm Yazıları İçin Tıklayınız