|
Pazartesi, 22 Haziran 2009 11:49 |
|

Cuma akşamı Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nin 8.Kuruluş Yılı Gecesi’nde, Başkan Yalçın Aras’ın konuşmasını dinliyorum. Aras, ‘sanayicilerin problemlerinin çözümünü kolaylaştırmak adına, Bursa’da sanayi odasının kurulmasına ihtiyaç var’ diyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ikiye ayrılması konusunu tartışmaya açmak istediğini söylüyor. Bursa’nın eski tartışma konularından birisidir, bu... BTSO’nun bu yıl yaptığı ve Celal Sönmez’in mevzuat gereği son başkanlık dönemini yaşayacağı seçim öncesinde, Yazı İşleri Müdürümüz Dilek Göral, Sönmez’le bir röportaj yapmıştı. Bu röportajda BTSO’nun ikiye ayrılması konusundaki sorularına Celal Sönmez’in cevaplarını hatırlamak için arşivi karıştırdım. Gazetemizin 9 Şubat’taki 13.sayısında yayımlanan röportajda Celal Sönmez’in konuyla ilgili sorulara yanıtları bakın nasıl:
CELAL SÖNMEZ NE DİYOR? -BTSO’nun ticaret ve sanayi olarak ikiye ayrılması isteniyor ve ‘Bu bir güç, yönetim bu gücü elinden bırakmak istemediği için oda bölünmüyor’ eleştirisi yapılıyor. -Bursa’ya, Türkiye’ye yapılabilecek en büyük kötülük odayı ayırmaktır. Bunun yıllardır biz yaptırtmadık, yaptırtmamaya da devam edeceğiz. Bizden sonra da yapılmaması için tavsiye edip kenara çekileceğiz. Çünkü, ticaret ve sanayi odasının ayrı olmasının tek faydası bir tane daha başkan ve meclis çıkararak koltuk sayılarını artırmaktır. Dünyadaki uygulamasına bakın, hiçbirinde ayrı değil. Hatta ziraat odaları bile içinde. Bu böyleyken Türkiye’de nasıl ayrıldı? Bazı illerde; ‘Biz burada aktif olamıyoruz, seçilme şansımız yok, odayı ayıralım’ diyorlar. Faydadan çok zarar getiriyor. -Odanın ayrılması halinde ticaret erbabının sorunlarını daha kolay dile getirebileceği ve daha kolay kaynak temin edebileceği savunuluyor. -Meclis toplantılarımızın hangisinde kime konuşma yasağı var. Her maddenin sonunda ‘bu konuda görüş beyan etmek isteyen var mı?’ diye soruluyor. Hangi ticaret erbabı veya sanayici arkadaşım konusunu gündeme getirmiş ve yönetime havale etmiş de biz o sorunun takipçisi olmamışız. Ayrılan odalar da birleşme çabası içinde ama çok zor, birleşemezler artık. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu direkt bana şunu söylemiştir; “Türkiye’de ayrılmamakla bu işi doğru yapan ve gerçek fayda yaratan oda BTSO’dur. Ayrılmanın hiçbir faydası yok. Aman bu yapınızı koruyun.”
YALÇIN ARAS’IN GEREKÇESİ Görüldüğü gibi Celal Sönmez’in ayrılmama yönünde ortaya koyduğu argümanlar ve tavrı son derece net. Yalçın Aras’ın tartışma adına ileri sürdüğü en somut gerekçe ‘sorunların çözümünü kolaylaştırmak’. Aras, ayrılmakla herkesin kendi konusuna daha iyi odaklanacağını vurguluyor. Sanayi ve ticaret odası ayrı olan illerdeki odalarda böyle olmuş mudur? İyice araştırıp ortaya koymak gerek. Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız
|