|

Calışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cumartesi akşamı medya yöneticileri ve yazarlarla yaptığı sohbet toplantısı; samimi, verimli ve partinin ilk teşkilatının iyi puan aldığı bir organizasyondu. Genel ve yerel siyaset üzerine değerlendirmeleri hem günlük yayınlarda hem de gazetemizin Seçim Eki’nde takip etmeniz mümkün. Bu yüzden bu yazıda Bakan Çelik’le aramızda geçen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve OSB’lerle ilgili konuşmaya değineceğim. Biliyorsunuz, TMSF bir yıl kadar önce Bursa’da Cavit Çağlar’a ait Olay Medya ve Çağlar’ın BİS Enerji’deki hisselerine el koydu. Ancak Nergis, Sifaş, Polylen gibi tekstil şirketleri bu operasyonun dışında kaldı. Sonradan bu şirketlerin devrini Çağlar’ın dahi istediğini gördük. Hatta Harput Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser’le el sıkışılmış konu TMSF’ye taşınmıştı ama bir yanıt çıkmadı. Söz konusu şirketlerde yüzlerce işçi işinden oldu. Bu işçiler yasal haklarını almak için için mücadelelerini halen sürdürüyorlar. Sorunun çözülememiş olması Bakan Çelik’i de sıkıntıya sokuyor. Sıkıntı Başbakanın Bursa mitingindeki tezahüratlarla doruk noktaya çıkmıştı. Çelik sorunu çözmek istiyor. Bu konuda söyledikleri özetle şöyle; “El koyuyorsan; malına, işçisine de sahip çıkacaksın. El koymuyorsan da yakasını bırakacaksın. Yüzlerce insanın mağduriyeti söz konusu. Ya Çağlar ödesin işçilerin tazminatlarını, alacaklarını ya da TMSF...” Olay Medya’yı 10 aydır TMSF yönetiyor. Bir dönem medyanın yayın politikası ile Çelik’in duruşu örtüşmüyordu. Şimdilerde bir paralellik söz konusu. Olay konusunda Bakan Çelik “TMSF çok geniş yetkilerle donatıldı. Yönetiminde de homojen bir yapı yok. Ben sadece Başkanı Ahmet Ertürk Bey’i tanıyorum, görüşüyorum. Ne zaman satışı olur, ne yaparlar bilemiyorum” diyor. Bakana yönelttiğim sorulardan birisi şuydu; “TMSF, ekonomi ve finans sektörünün olağanüstü döneminde olağanüstü yetkilerle donatılmış bir kurum. Ancak Türkiye’de 2003’ten sonra yaşanan normalleşmeye rağmen bu kurum normalleştirilmedi. Acaba Hükümetin gündeminde bu var mıydı, bunu tartışmış mıydı?” Çelik, böyle bir gündemleri olmadığını ve bunu hiç tartışmadıklarını söyledi. “(Olay’ın satışını kastederek) Sürecin takvime bağlanması, belirsizliğin ve keyfiyetin ortadan kalkması daha iyi olur. Bunlar en azından tartışılabilir” dedi.
OLAY, ÇAĞLAR’A GERİ Mİ DÖNÜYOR? TMSF, Olay’la ilgili olarak ekim ayı başında ihaleye çıktı, ancak teklif gelmedi. Ekonomik iklim, 35 milyon dolar değer biçilen Olay’ın satışına uygun değil. TMSF’nin satışla ilgili açıklanmış bir takvimi de yok. Ekonomik krizde medya sektörü çok darbe alıyor. Çünkü krizlerde önce reklam bütçeleri makaslanıyor. Medyada da reklam gelirleri büyük oranda düştü. Böyle bir ortamda Olay’ın Cavit Çağlar’a geri döneceği dedikodusu bir süredir Bursa’da dolaşıyor. Konu Milletvekili Sedat Kızılcıklı’ya da ulaşmış. Kızılcıklı’nın bazı arkadaşlara “Ancak bunu doğrulatamadım” dediğini o gece duydum. Tabii bu dedikodu, Nilüfer Turizm’in Hüseyin Kayapalı’ya geri dönmesi sonrası yapılan yorumlarla da ilgili olabilir.
ÇELİK, OSB’LERİN YANINDA Sohbetten son bir not, organize sanayi bölgeleri ile ilgili. OSB’lerin BOTAŞ’la yaşadıkları doğalgazda yüzde 1’lik iskonto sorunu Bakan Çelik’e BTSO’daki ödül töreninde iletildi. Bu konuyu çözeceklerine inanan Çelik, daha önce BOTAŞ’a yüzde 5’lik doğalgaz zammını geri aldırdıklarını hatırlatarak, “Nazım Ekren, Enerji ve Hazine Bakanları ile bu konuda görüştük. OSB’ler haklı. Hazine veya Enerji Bakanı bu konuyu karşılamak zorunda” dedi. BOTAŞ’ın sert duruşuna karşın OSB’lere şunu söyleyebiliriz, Bakan Çelik yanınızda. Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız
|